Закарпатська область

Закарпатська область найменша в Україні, проте 80% її території знаходиться в горах. Як область офіційно створена у 1946 р., тут знаходиться географічний центр Європи. Закарпаття в етнічному плані тісно споріднене з сусідніми Румунією, Угорщиною, Словаччиною і Польщею, з якими має спільні кордони.

Надзвичайна м’якість та вологість помірно-континентального клімату прославили Закарпатську область фруктовими садами і виноградниками. Також приваблюють тут високою якістю такі продукти як вино і сир, які можна продегустувати в багатьох туристичних закладах. Кліматичний комфорт у поєднанні з атмосферою гір зробили Закарпаття своєрідною здравницею, а закарпатські мінеральні води без перебільшення відомі сьогодні у цілому світі.

Туризм. Гори Закарпаття не такі високі, як схили в інших регіонах, однак нічим не поступаються за своєю красою, живописністю і багатством. Більшість їх вкрита лісами, проте саме тут можна спостерігати безлісі горські хребти з великими полонинами. Закарпаття відоме своїми бальнеологічними курортами. Термальні та мінеральні води дають можливість значно покращити власне здоров’я, добре очиститися від напруження та хвороб. Окрасою Закарпатської області є замки та численні інші архітектурні будівлі усіх можливих стилів. Химерно переплітаються традиції інших країн з місцевим національним колоритом, утворюючи насичений простір для активного культурного пізнання краю.

Відпочинок. Улюбленими заняттями туристів, що приїжджають на Закарпаття, звичайно є розваги, пов’язані з водою, – купання, плавання, рибалка і катання на човнах, при чому навіть взимку. Проте, звісно, цим можливості для активного відпочинку аж ніяк не вичерпуються. Мандрують тутешніми горами кінно, пішо, на велосипедах, квадриках та авто. Проводиться велика кількість екскурсій краєзнавчого характеру, організовуються спеціальні тури по Закарпаттю.

Харчування. Кухня Закарпатської області загалом носить інтернаціональний характер і відзначається просто неймовірною кількістю страв, кожну з яких можна назвати неповторною та особливою. Румунський токан, словацька стеранка, угорські гуляші та єврейські м’ясні страви – все це дійсно місцеві страви. А чого варта добра закарпатська бринза! Добре харчування на Закарпатті часто забезпечують і заклади проживання. Однак, чимало ресторанів та кафе пропонують завітати на гостину, щоб спробувати той чи інший делікатес.